ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΕΞΟΧΩΝ – ΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΕΞΟΧΩΝ – ΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΕΞΟΧΩΝ – ΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η συνοικία των “Εξοχών” ή “Πύργων” είναι μια περιοχή που αναπτύχθηκε οικιστικά μετά την κατεδάφιση του ανατολικού τείχους της πόλης, στα τέλη του 19ου αιώνα. Σε αυτήν την προνομιακή περιοχή, πάνω στη θάλασσα, εγκαταστάθηκε –χωρίς θρησκευτικούς ή εθνικούς διαχωρισμούς– μία νεοσύστατη κυρίαρχη αστική τάξη, η πολυπολιτισμική elite της πόλης, που αποτελούνταν από Ισραηλίτες, Τούρκους, Έλληνες, Φράγκους, Ντονμέδες και Λεβαντίνους. Το ευρωπαϊκό ρεύμα του εκλεκτικισμού έγινε το σύμβολο της αριστοκρατίας, που μέσα από την αρχιτεκτονική εξέφρασε την κοινωνική της ταυτότητα. Οι “Πύργοι” διατηρούν ακόμη αυτή την κοσμοπολίτικη αίγλη της αριστοκρατίας της εποχής εκείνης. .

Μέσα από μια πορεία επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας, θα συνεχίσουμε την αφήγηση της “άγνωστης πλευράς” της Συνοικίας των Εξοχών, παρακολουθώντας τις επιβλητικές επαύλεις που έχουν διασωθεί διάσπαρτα, μέχρι τα όρια της Καλαμαριάς. 

Στόχος της διαδρομής είναι οι επισκέπτες να μεταφερθούν πίσω στον χρόνο, στις αρχές τους 20ου αιώνα και να ανασυνθέσουν την εικόνα της συνοικίας εκείνης της εποχής, μέσα από τα κτίρια που σώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου κι από τις μνήμες και τους μύθους που τα περιβάλλουν.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
23 & 24 Oκτωβρίου 2021

ΩΡΑΡΙΟ
11:00-16:00, εκκίνηση ανά 15′

ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
Έπαυλη Μοδιάνο (Λαογραφικό Μουσείο), Β. Όλγας 68

ΣΗΜΕΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ
περίπτερο Φλόκα, Β. Όλγας 212

ΑΠΟΣΤΑΣΗ
2,8 χλμ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
περίπου 2 ώρες


φωτογραφία: Γιάννης Σιμητόπουλος

  • Περιοχή ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
  • Open House OPEN WALKS 2021