ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΕΞΟΧΩΝ – Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ
ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΕΞΟΧΩΝ – Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΕΞΟΧΩΝ – Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ

Από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και μετά η Θεσσαλονίκη γνωρίζει ριζικές αλλαγές. Με την κατεδάφιση του ανατολικού και του θαλάσσιου τείχους το 1889 η πόλη επεκτείνεται προς τα ανατολικά, στη συνοικία των “Πύργων” ή “Εξοχών”, στην οποία αρχικά η δόμηση ήταν περιορισμένη –με εξοχικές κατοικίες– κι επικρατούσαν οι μεγάλες αγροτικές εκτάσεις. Με την εγκατάσταση του τραμ το 1893 οι παραθαλάσσιες εξοχικές επαύλεις αρχίζουν να αυξάνονται και μετατρέπονται σε μόνιμες κατοικίες των μεγαλοαστών της Θεσσαλονίκης. Σήμερα από την παλιά συνοικία διασώζονται ελάχιστα δείγματα, η πλειοψηφία των οποίων επάνω στον βασικό της άξονα, τη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας. Όμως, πέρα από αυτές, υπάρχουν κι επαύλεις όχι τόσο γνωστές, πολυτελείς, ή καλά διατηρημένες, αλλά εξίσου σημαντικές για τη στοιχειοθέτηση της φυσιογνωμίας της συνοικίας. 

Μέσα από μια περιήγηση στα στενά και ακολουθώντας τα ίχνη των διασωθέντων κτιρίων, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια άγνωστη πλευρά της συνοικία των Εξοχών πριν καταλήξουμε στον κεντρικό άξονα για να συναντήσουμε τις διάσημες επαύλεις της Βασ. Όλγας.

Στόχος της διαδρομής είναι οι επισκέπτες να ταξιδέψουν στην κοσμοπολίτικη Συνοικία των Εξοχών, ανακαλύπτοντας και κτίρια λιγότερο γνωστά, ώστε να κατανοήσουν συνολικά τη φυσιογνωμία και την ιστορία της.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
23 & 24 Oκτωβρίου 2021

ΩΡΑΡΙΟ
11:00-16:00, εκκίνηση ανά 15′

ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
Πεδίον του Άρεως, Λ. Στρατού, έναντι Στρατηγείου

ΣΗΜΕΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ
Έπαυλη Μοδιάνο (Λαογραφικό Μουσείο), Β. Όλγας 68

ΑΠΟΣΤΑΣΗ
2,6 χλμ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
περίπου 2 ώρες


φωτογραφία: Kim Powell

  • Περιοχή ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
  • Open House OPEN WALKS 2021