ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Στα μέσα του 19ου αιώνα αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, σηματοδοτώντας το πέρασμα της πόλης στη βιομηχανική εποχή. Οι εγκαταστάσεις αυτές, πρωτοπόρες για την εποχή τους, εισάγουν την κατασκευή με καινοτόμες μεθόδους και υλικά, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές τάσεις. Το βιομηχανικό τοπίο διαμορφώνεται από παραγωγικές μονάδες (αλευρόμυλοι, κλωστήρια, βυρσοδεψεία κτλ), δίκτυα μεταφοράς (σιδηρόδρομος, λιμάνι, τραμ) και υποδομών (φωταέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, υδροδότηση). 

Μέσα από έναν περίπατο στη δυτική Θεσσαλονίκη, παρακολουθούμε την εξέλιξη της πόλης από την εποχή που αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα διοικητικά κι εμπορικά κέντρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με αφετηρία τη Βίλα Πετρίδη, ένα εμβληματικό κτίριο που δεσπόζει στο δυτικό όριο του κέντρου της πόλης, και με πορεία προς την περιοχή των Σφαγείων, εξερευνούμε διάφορα βιομηχανικά συγκροτήματα, τα κελύφη των οποίων –αν και ανενεργά– διασώζονται μέχρι σήμερα. 

Στόχος της διαδρομής είναι να ανακαλύψουν οι επισκέπτες τη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης, την ιστορία και την αρχιτεκτονική εξέλιξη των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της περιοχής αυτής, που, μαζί με το Λιμάνι και τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, διαμόρφωσαν τον βιομηχανικό χαρακτήρα της πόλης από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά, για περίπου έναν αιώνα.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
23 & 24 Oκτωβρίου 2021

ΩΡΑΡΙΟ
11:00-16:00, εκκίνηση ανά 15′

ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
Βίλα Πετρίδη, Αναγεννήσεως 10

ΣΗΜΕΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ
Βυρσοδεψείο Νούσια, 26ης Οκτωβρίου 33

ΑΠΟΣΤΑΣΗ
2,5 χλμ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
περίπου 2 ώρες


φωτογραφία: Αρέτα Περιστέρη

  • Περιοχή ΔΥΤΙΚΑ
  • Open House OPEN WALKS 2021