Blog
Δεκ 02

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ OHT 2019

Το OPEN HOUSE  επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για 8η χρονιά με δωρεάν ξεναγήσεις σε 104 κτίρια και χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, το σαββατοκύριακο 23-24 Νοεμβρίου και μας προσκάλεσε να «σκάψουμε» βαθιά μέσα τους και να τα ανακαλύψουμε…We dug into Thessaloniki! We dug into OPEN HOUSE Thessaloniki!

Μέγας Χορηγός του OPEN HOUSE Thessaloniki 2019 ήταν  το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, το οποίο φιλοξένησε και την επετειακή έκθεση φωτογραφίαςOPEN PHOTO Exhibition, και μας ταξίδεψε στον κόσμο του OHT μέσα από την ματιά των επισκεπτών του.  Επιμελήθηκε ακόμα την θεματική ενότητα Mediterranean Cosmos  Highlights η οποία μας πρότεινε 10 δημοφιλή και εμβληματικά κτίρια, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τα οποία είχαν συγκεντρώσει χιλιάδες επισκέπτες στις προηγούμενες διοργανώσεις  και κλήρωσε 6 δωροεπιταγές αξίας 50€ για αγορές από τα καταστήματα του Mediterranean Cosmos, στους επισκέπτες τους!

Οι 620 εθελοντές της εκδήλωσης, χορηγός των οποίων ήταν το φροντιστήριο ξένων γλωσσών Galileo Galilei, ξενάγησαν τους επισκέπτες σε σύγχρονες κατοικίες και διαμερίσματα, παραδοσιακά μακεδονίτικα κτίσματα στην Άνω Πόλη, μνημεία και κτήρια από το πολυπολιτισμικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, ενδιαφέροντες επαγγελματικούς χώρους, ξενοδοχεία με ιδιαίτερο design, εκλεκτικιστικές επαύλεις, το Τεκτονικό Μέγαρο και πολλούς άλλους χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον!

Συνολικά σημειώθηκαν 53.000 επισκέψεις!!!

Οι παράλληλες δράσεις του ΟΗΤ 2019 ξεκίνησαν από το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, με το MADE in Thessaloniki και το OPEN WALK, και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου με το καθιερωμένο πάρτι λήξης. Σε αυτό το διάστημα οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη δράση και να προμηθευτούν τον έντυπο οδηγό καθώς και αναμνηστικά προϊόντα της διοργάνωσης από το ενημερωτικό περίπτερο του OPEN HOUSE Thessaloniki, στην Αριστοτέλους με Μητροπόλεως, το OPEN BOX.

To MADE in Thessaloniki, με χορηγό την εταιρεία KLEEMANN, μας έδωσε την δυνατότητα να ξεναγηθούμε σε χώρους παραγωγής και δημιουργίας της πόλης. Η δράση ολοκληρώθηκε την Τρίτη 19 Νοεμβρίου με μια ξενάγηση στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο κατασκευής ανελκυστήρων της KLEEMANN, στο ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς. Επιπλέον, στο πλαίσιο του MADE in Thessaloniki 2019, διενεργήθηκε ο διαγωνισμός φωτογραφίας PHOTO MADE, στον οποίον οι επισκέπτες συμμετείχαν ανεβάζοντας φωτογραφίες στο instagram και γράφοντας #kleemann_made2019.

Το OPEN WALK «Ανατολικά Τείχη, Θέα Θάλασσα», σε συνεργασία με την εταιρεία Κοσμάογλου, χορηγό της δράσης, αφορούσε έναν κατηφορικό περίπατο από την Άνω Πόλη προς την παραλία όπου μέσα από στάσεις για ξενάγηση σε χαρακτηριστικά σημεία που γειτνιάζουν με τα τείχη, ο κόσμος παρακολούθησε  την ιστορία και την αρχιτεκτονική εξέλιξη της πόλης εντός κι εκτός των ανατολικών τειχών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OHΤ, OPEN SCHOOL, περιελάμβανε οργανωμένες επισκέψεις από μαθητικά και άλλα εκπαιδευτικά γκρουπ σε χώρους του MADE in Thessaloniki τη Δευτέρα 18 και κτίρια του OPEN TOURS την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου.

Μια πρωτότυπη δράση εισήχθη φέτος στο ΟΗΤ 2019, ακολουθώντας την τάση της εποχής, το OPEN SCOOTER. Οι δραστήριοι λάτρεις της αρχιτεκτονικής είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη με ηλεκτρικό πατίνι που μας παρείχε η εταιρεία hive!

Όπως κάθε χρόνο, παράλληλα με το  OPEN HOUSE Thessaloniki πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος διαγωνισμός φωτογραφίας OPEN PHOTO, με χορηγό την εταιρεία Alumil. Φέτος το θέμα του διαγωνισμού ήταν «παράθυρο στο φως, παράθυρο στην ζωή». Οι επισκέπτες της δράσης έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ανεβάζοντας τις φωτογραφίες τους από  την εκδήλωση στο instagram από δημόσιο προφίλ, γράφοντας #alumil_oht2019 μέχρι τη 1η Δεκεμβρίου. Οι 3 καλύτερες θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές Fujifilm.

Ένας ακόμα διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα το pop-up home layout, που έστησε η Area Domus στη Διατηρητέα Κατοικία στον Οικισμό Ουζιέλ . Στον διαγωνισμό συμμετέχουν όλες οι φωτογραφίες από το installation, που θα ανεβούν με δημοσίευση στο instagram από δημόσιο προφίλ, χρησιμοποιώντας το  #openareadomus μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.  Η καλύτερη φωτογραφία θα βραβευτεί με το νέο φωτιστικό Lantern της Kartell.

Πρωτότυπες κάλπες και ψηφοδέλτια, χορηγία της εταιρίας Κοσμάογλου, στήθηκαν  σε κάθε κτίριο που συμμετείχε στο ΟΗΤ 2019, έτσι ώστε οι επισκέπτες να ψηφίσουν την ξενάγηση που απόλαυσαν περισσότερο, ώστε να αναδειχτεί  το αγαπημένο κτίριο του κοινού και να  επιβραβευτεί  η αντίστοιχη ομάδα εθελοντών. Όσοι ψήφισαν στο ΚΟΣΜΑΟΓΛΟΥ OPEN VOTE, λαμβάνουν μέρος στην κλήρωση για μια φωτογραφική μηχανή  Fujifilm και για οικολογικά υλικά για τη βαφή ενός δωματίου, προσφορά της εταιρείας Κοσμάογλου. Οι εθελοντές του κτιρίου που θα αναδειχτεί πρώτο λαμβάνουν έπαινο επιβράβευσης και αναμνηστικά δώρα.

Το κοινό είχε ακόμα την δυνατότητα να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο αναμνηστικό από το ΟHT2019, τον προσωπικό τους χάρτη, συλλέγοντας σφραγίδες στα κτίρια που επισκέφτηκε. Ο αγαπημένος μας χάρτης θα κερδίσει ένα αναμνηστικό δώρο του ΟΗΤ. Η συμμετοχή γίνεται, ανεβάζοντας φωτογραφία του σφραγισμένου χάρτη στο instagram από δημόσιο προφίλ  και κάνοντας tag το openhousethessaloniki έως την 1η Δεκεμβρίου.

Μετά από τον μαραθώνιο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων και όλες τις OPEN δράσεις, η αυλαία του OHT 2019 έκλεισε με τον πιο όμορφο τρόπο,  με το πάρτι λήξης ΤΙΜΕ ΤΟ CLOSE PARTY, στην Έπαυλη Μαρόκκου, με OHT 2019 signature cocktails και μουσική –όπως πάντα– από το 1NC / 1NiteClub. Εθελοντές, συμμετέχοντες, επισκέπτες, χορηγοί ήταν  όλοι εκεί να γιορτάσουν την λήξη της άκρως επιτυχημένης αρχιτεκτονικής γιορτής!

Άλλο ένα OPEN HOUSE Thessaloniki έγινε πραγματικότητα χάρη στην συνεισφορά πολλών ανθρώπων! Θερμές ευχαριστίες σε όλους συμμετείχαν στην πραγματοποίησή του, στους φορείς και τους χορηγούς που υποστήριξαν έμπρακτα την εκδήλωση, στους χορηγούς επικοινωνίας για την προβολή της, στους ιδιοκτήτες και χρήστες των χώρων, στους αρχιτέκτονες που μας εμπιστεύονται το έργο τους και φυσικά στους 620 ενθουσιώδεις και ακούραστους εθελοντές μας! 

WE WERE ALL PART OF THIS GREAT TEAM!

Ραντεβού σε ένα χρόνο στο OPEN HOUSE Thessaloniki 2020

ή στο OPEN HOUSE Athens 2020, 4-5 Απριλίου!

To OPEN HOUSE Thessaloniki 2019 πραγματοποιήθηκε με:

  • Μεγάλο χορηγό το εμπορικό κέντρο MEDITTERANEAN COSMOS
  • Την ενεργή υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης,
  • Την υποστήριξη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – ΤΚΜ, της πολυτεχνικής σχολής ΑΠΘ και του ΟΑΣΘ.
  • Χορηγό εθελοντών το φροντιστήριο ξένων γλωσσώνGalileo Galilei
  • Χορηγούς παράλληλων δράσεων: ALUMIL, ΚΟΣΜΑΟΓΛΟΥ, KLEEMANN
  • Χορηγούς: Ντόρα Πέγκα Rugs & Carpets, spitigr, Kiskinidis, Area Domus, ThessPrint IANOS, CWorks, Post spectacular office, Fujifilm, Ergon Agora, Hive, Χατζηαλεξιάδης Χαρτεμπορικός Οίκος, Εθνική Ασφαλιστική, Eπαυλη Μαρόκκου, Ύψιλον, Σκλαβενίτης, Owl Clothes, Print zone.
  • Χορηγούς φιλοξενίας: The Modernist, Bahar Boutique Hotel.
  • Χορηγούς επικοινωνίας: ERT3, 102 fm, 9.58 fm, Tv100, Fm100, Κοσμοράδιο 95,1, Plus Radio 102,6, More fm, Πρακτορείο FM 104,9, Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Voria.gr, Parallaxi, City Portal, archisearch.gr, CozyHome, Cozyvibe, Ig_Thessaloniki, Lavart, Beater.gr, TFC.
  • Λογιστικές υπηρεσίες: Σ. Ρούσσος & Συνεργάτες Α.Ε.
  • Νομικός σύμβουλος: Παντελής Ρόκκος

Φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.dropbox.com/sh/rlmhbhwa4g03t54/AACI3J3JUda1gAOjJlitIizwa?dl=0

Διοργάνωση: OPEN HOUSE GREECE

____________________________

φωτογραφία: Θάνος Τρυφωνίδης