COSMUS DIY
COSMUS DIY
COSMUS DIY

COSMUS DIY

Σύλλογος κοινωνικοοικονομικής δικτύωσης & αλληλοβοήθειας
Το «11:11» είναι ο Πολυχώρος του Συλλόγου COSMUS DIY (Μη κερδοσκοπικός, Σύλλογος Κοινωνικοοικονομικής δικτύωσης και Αλληλοβοήθειας). Είναι ένας χώρος αλληλεγγύης, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Στο «11:11» πραγματοποιούνται πολλές από τις δράσεις του συλλόγου, ενώ φιλοξενούνται και δράσεις άλλων ομάδων, συλλόγων, ατόμων ή συνεργατών.
Κατά τη διάρκεια όλου του έτους, λειτουργεί ως εντευκτήριο για μέλη και φίλους, με αυτοδιαχειριζόμενη κουζίνα/καφέ, βιβλιοθήκη, μόνιμο εκθετήριο δημιουργιών μελών και φίλων, μπαζαάρ μεταχειρισμένων ειδών, χώρο απασχόλησης παιδιών, χώρους εργαστηρίων κατασκευής, καθώς και δομή αλληλεγγύης. Επίσης, ένας ακάλυπτος κοινόχρηστος χώρος έχει μετατραπεί σε έναν ήσυχο κήπο, ανοιχτό στο κοινό.
Περιοδικά, γίνονται εκθέσεις τέχνης και δημιουργίας, θεματικές γιορτές της γειτονιάς, με συνεστιάσεις, φυτεύσεις, παραστάσεις και άλλα δρώμενα. Ορισμένες δραστηριότητες πραγματοποιούνται εκτός χώρου και αφορούν κυρίως στη γνωριμία με το αστικό περιβάλλον, τη δικτύωση ατόμων και ομάδων με σκοπό την εμβάθυνση των γνώσεων, την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών, την ευαισθητοποίηση σε μείζονα κοινωνικά, περιβαλλοντικά ή άλλα επιλεγμένα θέματα.
Επιπλέον, υλοποιούνται εργαστήρια επαναχρησιμοποίησης υλικών και αντικειμένων, ενώ διδάσκονται τεχνικές επεξεργασίας διάφορων υλικών, όπως ύφασμα, χαρτί, πλαστικό, γυαλί, ξύλο κλπ. Επίσης, γίνονται μαθήματα σχεδίου, ψηφιδωτού, ντεκουπάζ, ραπτικής, αφηγηματικής δράσης, δημιουργικής γραφής κ.ά.. Τα εργαστήρια, σεμινάρια ή άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλάζουν κάθε εποχή και ανακοινώνονται ανά 3 μήνες.
Στρατηγική προτεραιότητα του εγχειρήματος είναι το Zero Waste (μηδενικό αποτύπωμα) και οι περισσότερες δραστηριότητες διαπνέονται ή προωθούν βέλτιστες πρακτικές σχετικά με αυτό. Για το λόγο αυτό, στο χώρο διατίθενται δωρεάν ή σε συμβολικές τιμές διάφορα υλικά ή αντικείμενα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ή υλικά και προϊόντα της ίδιας φιλοσοφίας προς εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων π.χ. χύμα απορρυπαντικό πιάτων, σφουγγάρια λούφας κ.ά. Ο σύλλογος εκδίδει έναν οδηγό για το μηδενικό αποτύπωμα σε μορφή ημερολογίου με κάρτες.
Στο χώρο συλλέγονται προς ανακύκλωση, μπαταρίες, λάμπες, λάδι κλπ., ενώ επιδιορθώνονται παλιές συσκευές, έπιπλα ή άλλα αντικείμενα. Ορισμένοι χώροι ή εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το κοινό με επίβλεψη, ενώ μελλοντικός στόχος είναι η δημιουργία τράπεζας εργαλείων, καθώς και δανειστικής εργαλειοθήκης.

ΩΡΑΡΙΟ
18/11 12:00-16:00*
19/11 12:00-16:00

* Το Σάββατο 18/11 θα διεξαχθούν workshop τσιμέντου με την υποστήριξη του χορηγού ΤΙΤΑΝ. Για τη συμμετοχή θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Φωτογραφίες: αρχείο συλλόγου

  • Διεύθυνση Μπαλταδώρου 6
  • Είδος κτιρίου ΘΕΜΑΤΙΚΗ "SUSTAINABILITY", NEW ENTRIES, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
  • Περιοχή ΚΕΝΤΡΟ
  • Open House MADE 2023