ΑΣΤΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΣΤΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΣΤΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΣΤΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αστική γεωργία & αμπελουργία
“Την άνοιξη του 2013 η Θεσσαλονίκη αποκτούσε τον αμπελώνα της, η πόλη αποκτούσε το αμπέλι της. Η αρωματική Μαλαγουζιά και η Χρυσαφένια Ρομπόλα, το κοσμοπολίτικο Ξινόμαυρο και το σαγηνευτικό Αγιωργίτικο, φυτευόταν σε μια αστική περιοχή, σε μια γειτονιά, εκεί που παλαιότερα ήταν εγκατεστημένο το μηχανουργείο του Δήμου. Το πνεύμα του τόπου, η έμπνευση, το όραμα και η θέληση των ανθρώπων του Δήμου Θεσσαλονίκης, η ευγενική προσφορά του Κτήματος Γεροβασιλείου και η γνώση του εργαστηρίου αμπελουργίας της Γεωπονικής σχολής του Α.Π.Θ δημιούργησαν, σε μια έκταση δύο στρεμμάτων, τον πρώτο αστικό αμπελώνα στην Ελλάδα.
Από τότε και κάθε χρόνο, χάρη στον κόπο και την έγνοια των ανθρώπων που το φροντίζουν, το αμπέλι μας μεγαλώνει. Έγινε τόπος συνάντησης μικρών και μεγάλων, μαθητών και δασκάλων, ντόπιων και ξένων. Ντύθηκε με μουσικές, χορούς και τραγούδια, η γειτονιά έστρωσε τραπέζι. Ο αμπελώνας μας πρόκοψε και έδωσε καρπό. Από τον καρπό του έγινε και κάθε χρόνο γίνεται το κρασί της πόλης μας η Γοργόνα. Η Γοργόνα μας είναι απολαυστική όχι γιατί είναι το αποτέλεσμα μιας όμορφης προσπάθειας αλλά κυρίως γιατί είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας.
Στην Υγειά σας…”
Τον Ιανουάριο του 2023, ο αμπελώνας του Δήμου Θεσσαλονίκης έγινε μέλος του διεθνούς δημιουργικού δικτύου Urban Vineyards Association (UVA) και αποτελεί αφορμή για τη διατήρηση της αμπελοοινικής κουλτούρας μέσα στα αστικά και περιαστικά σημεία των πόλεων που συμμετέχουν σε αυτό. Η ένταξη στο δίκτυο αφορά τις πιλοτικές δράσεις σε θέματα αστικής γεωργίας του ευρωπαϊκού έργου Food Trails Horizon 2020 που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια. Η υπεύθυνη υπηρεσία για το χώρο του αστικού αμπελώνα και τη συμμετοχή στην UVA είναι η Διεύθυνση Διαχείρισης Πρασίνου και περιβάλλοντος και με αφορμή την εκδήλωση “MADE in Thessaloniki” θα ανοίξει την πόρτα του αμπελώνα στο κοινό της πόλης ώστε να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ξεναγήσεις από γνώστες της πρωτοβουλίας καθώς θα υπάρξουν και μικρές ευχάριστες εκπλήξεις. Σας περιμένουμε!
(Για πληροφορίες απευθύνεστε: o.voutsikaki@thessaloniki.gr, 6943054876)

ΩΡΑΡΙΟ
18/11 10:00-14:00
19/11 11:00-15:00


Κείμενο: Δρ. Βαγγέλης Ματζίρης,  Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών και Σχεδιασμού Αστικού
Πρασίνου της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Φωτογραφίες: Εύα Πασχαλάκη

  • Διεύθυνση Λ. Καυταντζόγλου & Γ. Τζοβαροπούλου, Καυταντζόγλειο
  • Είδος κτιρίου ΘΕΜΑΤΙΚΗ "SUSTAINABILITY", NEW ENTRIES, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
  • Περιοχή ΚΕΝΤΡΟ
  • Open House MADE 2023